بانک مرکزی چیست؟

 تاریخ انتشار :
/
  وبلاگ
بانک مرکزی چیست؟


بانک مرکزی یک موسسه مالی است که سیاست پولی و عرضه ارز یک کشور یا گروهی از کشورها را مدیریت می کند. معمولاً مسئول حفظ ثبات در سیستم مالی است. این شامل ثبات قیمت و ترویج رشد اقتصادی است. اگرچه برخی از آنها ملی شده اند، اما بانک مرکزی معمولاً مستقل از دولت کشور عمل می کند، اما ذاتاً غیر بازاری است. همچنین رقابتی نیست. تمرکز اصلی بانک مرکزی اتخاذ تصمیماتی است که به نفع اقتصاد باشد.

بانک مرکزی چیست؟

بانک های مرکزی و فارکس

بانک های مرکزی نقش مهمی در بازار ارز دارند. این به دلیل توانایی آنها در تأثیرگذاری بر عرضه و تقاضای یک ارز و در نتیجه نرخ مبادله آن است.

بانک‌های مرکزی معمولاً از ابزارهای سیاست پولی مانند تعیین نرخ بهره و تنظیم عرضه پول برای تأثیرگذاری بر نرخ ارز خود استفاده می‌کنند. چگونه

  • منبع مالی: افزایش حجم پول می تواند باعث افزایش تورم و کاهش ارزش پول شود. از طرف دیگر، کاهش عرضه پول ممکن است منجر به کاهش تورم و افزایش ارزش پول شود. هر دو سناریو می توانند بر نرخ ارز تاثیر منفی یا مثبت بگذارند.
  • نرخ بهره: بانک های مرکزی می توانند نرخ های بهره خود را به گونه ای تنظیم کنند که پول خود را برای سرمایه گذاران خارجی جذاب تر (یا کمتر) کنند. نرخ بهره بالاتر معمولاً یک ارز را برای سرمایه گذاران جذاب تر می کند زیرا بازده سرمایه گذاری بالاتری را فراهم می کند. این به نوبه خود می تواند منجر به افزایش تقاضا برای ارز و افزایش نرخ ارز آن شود.
بانک مرکزی چیست؟

وظایف اصلی بانک های مرکزی

بانک های مرکزی چندین فعالیت حیاتی را برای حفظ ثبات مالی و اقتصادی کشورها انجام می دهند مانند:

  • سیاست پولی را اجرا می کند: بانک مرکزی میزان پول در گردش را با تسهیل یا محدود کردن عرضه و در دسترس بودن اعتبار در صورت نیاز تنظیم می کند. او این کار را برای کنترل تورم و پایدار نگه داشتن اقتصاد کشور انجام می دهد.
  • تعدیل نرخ بهره: بانک‌های مرکزی می‌توانند برای کاهش، تحریک رشد و مدیریت تورم، نرخ بهره را افزایش یا کاهش دهند.
  • صنعت بانکداری را رصد می کند: بانک مرکزی الزامات بانک ها و سایر مؤسسات مالی را تعیین می کند. این شامل نیازهای نقدی، سرمایه مورد نیاز و ضمانت سپرده است. هدف این است که اطمینان حاصل شود که سیستم بانکی به عنوان یک کل به گونه ای عمل می کند که ثبات مالی را تضمین کند.
  • وام و خدمات: بانک مرکزی می تواند به بانک ها و دولت یک کشور وام و خدمات ارائه کند.
  • وام دهنده فوری: بانک مرکزی می تواند به عنوان آخرین راه حل وام دهنده عمل کند و به موسسات مالی مشکل دار و گاهی به دولت ها وام بدهد. این بیشتر در زمان بحران و با هدف جلوگیری از فروپاشی سیستم مالی اتفاق می افتد.

برخی از معروف ترین بانک های مرکزی جهان

بانک های مرکزی در سراسر جهان تلاش می کنند تا قابلیت اطمینان و ثبات سیستم های مالی کشور را تضمین کنند. اینها برخی از برجسته ترین بانک های مرکزی جهان هستند:

1. فدرال رزرو

سیستم فدرال رزرو (Fed) بانک مرکزی ایالات متحده است. این بانک که در دسامبر 1913 تأسیس شد، امروزه یکی از قدرتمندترین بانک های مرکزی جهان است. فدرال رزرو ایالات متحده چندین وظیفه اصلی دارد. مسئولیت پیشبرد سیاست پولی، تنظیم سیستم بانکی و حفظ ثبات در سیستم مالی را بر عهده دارد. همچنین بر حمایت از مصرف کننده نظارت می کند و به دنبال تضمین ایمنی سیستم های پرداخت و تسویه حساب است. فدرال رزرو تحت کنترل کنگره است.

فدرال رزرو چگونه راه اندازی می شود؟

فدرال رزرو از سه گروه مجزا تشکیل شده است. اولی هیئتی متشکل از 7 فرماندار یا عضو هیئت مدیره است که توسط رئیس جمهور ایالات متحده معرفی شده و توسط سنای ایالات متحده تایید شده است. اگرچه مستقل از دولت ایالات متحده عمل می کند، هیئت مدیره موظف است به کنگره گزارش دهد. نقش آنها حمایت از اهداف فدرال رزرو است.

گروه دوم بانک های فدرال رزرو هستند که 12 بانک منطقه ای هستند که مناطق مختلف ایالات متحده را اداره می کنند. هیئت مدیره فدرال رزرو مسئول نظارت است. این بانک ها در نیویورک، بوستون، کلیولند، آتلانتا، فیلادلفیا، ریچموند، شیکاگو، مینیاپولیس، کانزاس سیتی، سنت لوئیس، سانفرانسیسکو و دالاس قرار دارند.

گروه سوم FOMC (کمیته بازار آزاد فدرال) است. FOMC متشکل از اعضای هیئت مدیره فدرال رزرو به اضافه 12 رئیس بانک ذخیره است. رئیس هیئت مدیره فدرال رزرو به عنوان رئیس FOMC عمل می کند. FOMC هشت بار در سال تشکیل جلسه می دهد و در این مدت شرایط اقتصادی، ثبات سیستم مالی و سیاست های پولی را ارزیابی می کند.

2. بانک مرکزی اروپا (ECB)

بانک مرکزی اروپا که در سال 1999 تأسیس شد، توسط شورایی 6 نفره از هیئت اجرایی آن، همراه با روسای تمام بانک های مرکزی ملی از 19 کشور منطقه یورو اداره می شود. شورا تغییرات در سیاست پولی را مدیریت می کند. هدف اصلی بانک مرکزی اروپا تضمین ثبات قیمت و رشد پایدار است. این رشد سالانه قیمت مصرف کننده (برای حفظ زیر 2٪) را زیر نظر دارد و قدرت ارز خود را برای کاهش ریسک بازار صادرات خود زیر نظر دارد.

3. بانک انگلستان (BoE)

بانک مرکزی انگلستان که در سال 1694 تأسیس شد، بانک مرکزی انگلستان است که مقر آن در لندن است. اعتقاد بر این است که این بانک یکی از قدیمی ترین بانک های جهان است. او همچنین به خاطر نقشی که در ایجاد شیوه های پولی مدرن ایفا کرد، شناخته شده است. BoE بر ثبات سیستم های پولی و مالی خود با نظارت دقیق بر تورم تمرکز می کند. همچنین امنیت پول خود را تضمین می کند.

4. بانک ملی سوئیس (SNB)

هدف این بانک مستقل حفظ ثبات قیمت ها و نظارت بر شرایط اقتصادی در کشور است. این بانک از برن و زوریخ فعالیت می کند. به دلیل وابستگی سوئیس به صادرات، SNB به دقت بر قدرت پول خود نظارت می کند و با افزایش نرخ بهره محافظه کارانه عمل می کند.

5. بانک ژاپن (BOJ)

بانک مرکزی ژاپن نقش مهمی در اقتصاد این کشور به ویژه از نظر عرضه پول و تورم ایفا می کند. بانک مرکزی ژاپن که مقر آن در توکیو است، مسئولیت انتشار و مدیریت ارز و اوراق بهادار خزانه را بر عهده دارد. مانند سایر بانک های مرکزی، تحقیقات و تحلیل های اقتصادی انجام می دهد.

چندین بانک مرکزی تأثیرگذار دیگر مانند بانک کانادا، بانک مرکزی استرالیا، بانک مرکزی نیوزلند و غیره وجود دارد. هر یک از این بانک های مرکزی نقش مهمی در ثبات سیستم های اقتصادی و مالی کشور خود دارند.

به طور خلاصه

در حالی که عملکرد یا ساختار خاص هر بانک مرکزی ممکن است متفاوت باشد، تمایل به ثبات اقتصادی و کنترل ارز در سراسر جهان استاندارد باقی می ماند. بانک های مرکزی نقش مهمی در حفظ این ثبات برای دستیابی به رشد اقتصادی سالم و تضمین ثبات قیمت ها دارند. آنها این کار را با استفاده از ابزارهای مختلف سیاست پولی انجام می دهند تا اطمینان حاصل کنند که اهداف تا حد ممکن محقق می شوند.

سلب مسئولیت:

این اطلاعات مشاوره سرمایه گذاری یا توصیه سرمایه گذاری در نظر گرفته نمی شود، بلکه یک ارتباط بازاریابی است. IronFX مسئولیتی در قبال داده ها یا اطلاعات ارائه شده توسط اشخاص ثالث، ارجاع شده یا لینک شده، در این ارتباط ندارد.